Svoboda a pravda : výbor esejů

Autor rozdělil texty, které vznikaly v dlouhém časovém období od 80. let 20. století do počátku 21. století, do několika námětových okruhů. Šíře témat, jimž se ve svých brilantně napsaných esejích věnuje, je úctyhodná. Obsahuje např. úvahy o dějinách židovského národa, ruských dějinách či dějinách r...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Besançon, Alain, 1932- (Author)
Other Authors: Mlejnek, Josef, 1946- (Translator, Editor)
Format: Book
Language: Czech
Published: Brno : CDK (Centrum pro studium demokracie a kultury), 2013
Edition: 1. vyd.
Subjects:
ISBN: 9788073253189
Physical Description: 455 s. ; 21 cm

Cover

Table of contents

Description
Summary: Autor rozdělil texty, které vznikaly v dlouhém časovém období od 80. let 20. století do počátku 21. století, do několika námětových okruhů. Šíře témat, jimž se ve svých brilantně napsaných esejích věnuje, je úctyhodná. Obsahuje např. úvahy o dějinách židovského národa, ruských dějinách či dějinách revolucí, medailony významných osobností světové literatury či historiografie (Dostojevskij, Taine, Solženicyn). Autor dále uvažuje nad svým vztahem k psychoanalýze, reflektuje svůj prožitek zlomového roku 1968. Dalšími podstatnými tématy, jimiž se Besançon zabývá, je křesťanství, církevní dějiny či vztahy křesťanství a islámu. Nechybí ani vzpomínky na setkání s mimořádnými osobnostmi, které v autorově životě či způsobu uvažování zanechaly výrazné stopy.
Soubor tematicky různorodých esejů současného francouzského politologa, filozofa a historika, který dokáže nahlížet současné společenské a politické problémy z perspektivy staletí civilizačních a kulturních dějin.
Bibliography: Obsahuje bibliografické odkazy a rejstřík
ISBN: 9788073253189