Realita masmédií

Kniha Realita masmédií je dalším příspěvkem Niklase Luhmanna k teorii sociálních systémů, kterou tento německý sociolog ve svých dřívejších pracích aplikoval například na sféry ekonomie, politiky, vědy, práva či umění.

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Luhmann, Niklas, 1927-1998 (Author)
Corporate Author: Akademie věd České republiky
Format: Book
Language: Czech
Published: Praha : Academia, 2014
Edition: Vyd. 1.
Series: XXI. století
Subjects:
ISBN: 9788020023339
Physical Description: 143 s. ; 22 cm

Cover

Table of contents

Description
Summary: Kniha Realita masmédií je dalším příspěvkem Niklase Luhmanna k teorii sociálních systémů, kterou tento německý sociolog ve svých dřívejších pracích aplikoval například na sféry ekonomie, politiky, vědy, práva či umění.
Masmédia představují v Luhmannově pojetí jeden ze zásadních systémů moderní společnosti, o jehož realitě lze hovořit ve dvojím smyslu. Je to jednak jejich skutečná, reálná realita, která spočívá v jejich vlastních reálně plynoucích operacích a jako taková je závislá na technologiích. Vedle sekvence operací Luhmannn definuje ještě sekvenci pozorování, jež spoluutváří významnou úlohu masmédií v sociální konstrukci reality. Jako klíčový kognitivní systém masmédia selektují a distribuují obsahy, k nimž společnost obrací pozornost a které formují myšlení jejích členů. Realita masmédií pak umožňuje zpracovávat informace tak, aby nedošlo k destabilizaci sociálních rolí nebo přetížení sociálních aktérů. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Bibliography: Obsahuje bibliografické odkazy a rejstřík
ISBN: 9788020023339