Konflikty mezi lidmi - Křivohlavý, Jaro, 1925-2014 (Portál, 2002)
Odborný učební text určený studentům psychologie, sociálních věd a lidem zabývajícím se otázkou mezilidské (interpersonální) komunikace. Autor se věnuje výkladu teorií interpersonálních konfliktů, tj. podává definici konfliktu, jeho základní druhy, seznamuje čtenáře s modely konfliktních situací, stručně nastiňuje jednotlivé vlivy na konfliktní situace (čas, znalosti o celkové situaci, sociální faktory, postoje účastníků konfliktu). Rozhodující úlohu při řešení konfliktu hraje také pohlaví, věk a osobnostní rysy lidí, kteří se do konfliktu dostali. Při analýzách konfliktních situací autor klade velký důraz na možnost kooperace a zrod důvěry mezi znesvářenými partnery, kdy soupeřivé řešní konfliktu může být nahrazeno snahou o spolupráci. Text je proložen (a zpřehledněn) tučně vytištěnými závěry, které stručně shrnují vysvětlovanou problematiku. Studii doplňuje seznam doporučené literatury. Druhé, přepracované vydání knihy. Nejedná se o psychologickou příručku pro běžného čtenáře, ale o odborný text! 13. 12. 2002 Sára
Keywords: interpersonální konflikty; interpersonal conflicts; studie; studies