Mezi konfliktem a kooperací : jednotná teorie konfliktu a kooperace

Autor se pokouší o formulaci jednotné teorie konfliktu a kooperace, která sjednocuje konvergentní a divergentní meziskupinové procesy.

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Znebejánek, František, 1951- (Author)
Format: Book
Language: Czech
Published: Praha : Sociologické nakladatelství (SLON), 2013
Edition: Vyd. 1.
Series: Studie (Sociologické nakladatelství)
Subjects:
ISBN: 9788074191541
Physical Description: 167 s. ; 23 cm

Cover

Table of contents

Description
Summary: Autor se pokouší o formulaci jednotné teorie konfliktu a kooperace, která sjednocuje konvergentní a divergentní meziskupinové procesy.
Věda se ve svých abstrakcích někdy velmi vzdaluje každodennímu životu lidí. Staví na specifických východiscích tam, kde se život zcela nedůsledně a bez problému žádných „prvních principů“ nedrží. Konflikt a kooperace reprezentují vědecké pojmy, které – stavěny do protikladu – vyjadřují život společnosti, avšak v jednostranné formě. Společenský život je však jednáním lidí, kteří jsou ve svém vědomí – individuálně nebo skupinově – schopni proměňovat konfliktní jednání v jednání kooperativní a naopak, čímž vytvářejí jednotu těchto protikladů. Kniha proto nabízí jednotnou teorii konfliktu a kooperace, která na meziskupinové úrovni oba protiklady sjednocuje. Prezentuje model fází pohybů meziskupinového jednání mezi konfliktem a kooperací, a tak dokumentuje jednotu konfliktu a kooperace. Model proměn meziskupinového jednání představuje nástroj pro analýzu a vysvětlení konfliktního a kooperativního jednání sociálních skupin. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Bibliography: Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstříky
ISBN: 9788074191541