Lexikalische Germanismen im Walachischen - Gester, Silke; Koňařík, Ondřej (VeRBuM, 2012)
"Předložená práce se zabývá lexikálními germanismy ve valašském nářečí. Vycházejíce primárně z mluvené řeči, jsou představeny adaptační procesy, kterými procházejí výpůjčky, a to počínaje foneticko-fonologickými aspekty, poté otázkami grafického přizpůsobení, rovněž tak jako morfologické integrace přejatých slov. Ačkoliv je ve srovnání s lexikálními anglicismy počet nových výpůjček velmi malý, dají se popsané procesy v nových podmínkách použít. Zejména v kapitole věnované pokračující morfologické integraci a slovotvorbě je zřejmé, jaké možnosti čeština jakožto ohebný jazyk skýtá, jde-li o odvozeniny cizích slov. Se zvláštním zájmem je tu otázka použití a stylistických účinků, kterých se dá lexikálními germanismy dosáhnout. Jako zdroj nesčetných dokladů, které našly uplatnění v obou kapitolách k sémantice a ke stylistickým účinkům germanismů, sloužil internet. Bylo objasněno, že germanismy hrají v publicistice, především v bulvárním tisku, i nadále důležitou roli, například aby byla v dobách záplavy informací za pomoci jimi získaných stylových efektů pozornost čtenáře směřována na určitý text. Ve třetí kapitole byl valašský dialekt ještě jednou postaven do středu pozornosti práce. K tomu bylo dotázáno 161 osob v oblasti Vsetínska na znalost a užití devíti vybraných lexémů německého původu. Druhou část šetření tvořily otázky ve vztahu k percepci německého jazyka, resp. k jazykovým kompetencím respondentů jako takovým. Z toho je zřejmé, že jsou tito lidé vůči německému jazyku otevřeni.--Autorská anotace