Život a smrt planety Země

Futurologistická studie o možném osudu naší planety, faktory, podmínky a způsoby postupného zániku všeho živého na Zemi.

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Ward, Peter Douglas, 1949- (Author), Brownlee, Donald (Author)
Other Authors: Pavlíček, Stanislav, 1973- (Translator)
Format: Book
Language: Czech
Published: Praha : Dokořán : Argo, 2004
Edition: 1. vyd. v českém jazyce
Series: Aliter (Argo : Dokořán)
Subjects:
ISBN: 8072035851
80-86569-75-6
Physical Description: 263 s. : il. ; 21 cm

Cover

Table of contents

Description
Summary: Futurologistická studie o možném osudu naší planety, faktory, podmínky a způsoby postupného zániku všeho živého na Zemi.
V našich zeměpisných šířkách a vzhledem k průměrnému věku, kterého se u nás dožíváme, považujeme za samozřejmost poměrně pravidelné a zdánlivě nekonečné střídání ročních období nebo fakt, že i za týden či měsíc vyjde slunce. Ale zřejmě i naše planeta prochází cyklem vzniku, vývoje a růstu, odumírání a konečného zániku. Je nutné si ovšem uvědomit, že "geologické" hodiny planety Země mají absolutně jiná měřítka. Dva američtí vědci, astronom a geolog, se pokusili určit přibližný, ale velmi pravděpodobný vývoj a konec planety Země. Na základě různých úkazů a dat, např. o koncentraci oxidu uhličitého v atmosféře a skleníkovém efektu, vyhasínání slunce či možné srážce s jinými vesmírnými tělesy, poměrně čtivě, překvapivě podrobně a s notně velkou dávnou obraznosti popisují postupný zánik rostlin, živočichů, oceánů... Naštěstí v poněkud vzdálené budoucnosti, ale, pozor, s vesmírným objektem M31 se prý naše Mléčná dráha srazí již za pouhé tři miliardy let...
Item Description: Přeloženo z angličtiny
Bibliography: Obsahuje bibliografii a rejstřík
ISBN: 8072035851
80-86569-75-6