Hledání české filosofie : soubor studií

Soubor 21 studií o osobnostech a myšlení české filozofie od 19. století, se zaměřením na českou filozofii od poloviny 20. století dodnes.

Saved in:
Bibliographic Details
Corporate Author: Filosofický ústav (Akademie věd ČR)
Other Authors: Kohák, Erazim, 1933-2020 (Editor), Trnka, Jakub (Editor)
Format: Book
Language: Czech
Published: Praha : Filosofia, 2012
Edition: Vyd. 1.
Subjects:
ISBN: 9788070073889
Physical Description: 385 s. ; 22 cm

Cover

Table of contents

Description
Summary: Soubor 21 studií o osobnostech a myšlení české filozofie od 19. století, se zaměřením na českou filozofii od poloviny 20. století dodnes.
Tento sborník vznikl jako výsledek konference "Filosofie v češtině a v zemích českých", který se konal v r. 2011. Autoři si kladou otázku, zda ještě dnes existuje česká filozofie ve smyslu kritické reflexe vědomého života. Nejedná se jen o "národní" filozofii, ale i o zapojení české filozofie do kontextu světové filozofie. V prvních dvou kapitolách se studie věnují obecně otázce hledání české filozofie, pojetí národa u Palackého a Tyrše a reflexi filozofie T. G. Masaryka. Ve třetí a čtvrté kapitole se práce zabývá českou filozofií v období komunismu a polistopadovým filozofům, např. J. Patočkovi, R. Kalivodovi, M. Machovcovi, K. Kosíkovi, L. Hejdánkovi, E. Kohákovi a J. Šabatovi. Cílem autorů je vzít na vědomí opomíjené současné české filozofické myšlení.
Bibliography: Obsahuje bibliografie, bibliografické odkazy a rejstříky
ISBN: 9788070073889