Revolta stylem : hudební subkultury mládeže v České republice

Odborná publikace mapuje rozdíly a hledá další specifické vlastnosti čtyř důležitých hudebních a společensko-ideologických proudů týkajících se i současné české mládeže - punku, skinheads, techna a hip hopu.

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Kolářová, Marta, 1977- (Editor), Oravcová, Anna, 1981- (Author)
Format: Book
Language: Czech
Published: Praha : Sociologické nakladatelství (SLON) : Sociologický ústav AV ČR, 2011
Edition: Vyd. 1.
Series: Sociologické aktuality
Subjects:
ISBN: 9788074190605
978-80-7330-194-1
Physical Description: 264 s., [8] s. obr. příl. : barev. il., portréty ; 20 cm

Cover

Table of contents

Description
Summary: Odborná publikace mapuje rozdíly a hledá další specifické vlastnosti čtyř důležitých hudebních a společensko-ideologických proudů týkajících se i současné české mládeže - punku, skinheads, techna a hip hopu.
Kniha "Revolta stylem" je spíše sociologickou než muzikologickou studií (autorka je odbornou pracovnicí Sociologického ústavu AV ČR), nicméně zabývá se průzkumem čtyř podstatných názorových proudů v životním stylu současné české mládeže na základě různých hudebních stylů - punku, hudby skinheads, techna a hip hopu. Každý z těchto žánrů je zde pečlivě rozebrán z několika hledisek - historicky, umělecky, z hlediska image i z celkového pohledu na zkoumanou subkulturu. Autorka si všímá vzájemných rozdílů zde popsaných skupin a zároveň porovnává co je (byť zdánlivě neslučitelné) spojuje. Používá řadu odborných pramenů i vyjádření přímých účastníků a přívrženců či sympatizantů těchto subkultur. Zájemci se tak dostává do rukou odborná analýza určená spíše lidem "zvenčí" než těm, o jejichž preferencích a kultuře tato publikace pojednává.
Bibliography: Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstříky
ISBN: 9788074190605
978-80-7330-194-1