O Kýrově vychování - Xenofón, asi 426 př. Kr.-asi 357 př. Kr (Svoboda, 1970)
"Didaktický román" řeckého spisovatele vyjadřuje názory o správné výchově, ovlivněné však větším obdivem k zásadám Sparťanů než k mravům perským. Historického zakladatele perské říše, panujícího mezi roky 559 a 529 př. n.l., přizpůsobil autor svému ideálu spravedlivého vládce a jeho prostřednictvím zdůrazňuje důležitost výchovy pro život. Svůj úmysl realizoval v beletrizující a čtivé formě a na některých partiích má zřejmě svůj podíl i Xenofónova osobní zkušenost se Sókratem a jeho rozhovory. Předmluva L. Svobody je velmi povolaným souhrnem Xenofóntova života, díla a významu i jeho doby.
Přeloženo z řečtiny
Keywords: Kýros Mladší, -- perský král, -- -404 př. Kr.; řecká antická próza; etika; Greek ancient novel; ethics; dialogy; řecké prózy; dialogues; Greek prose