O povinnostech : rozprava o třech knihách věnovaná synu Markovi - Cicero, Marcus Tullius, 106 př. Kr.-43 př. Kr (Antická knihovna (Svoboda), 1970)
Římský myslitel shrnuje v rozpravách zásady své praktické etiky, značně ovlivněné stoickými názory. Rozvádí v nich způsoby lidského smýšlení a jednání, které se mají řídit čtyřmi základními složkami ctnosti: moudrostí,spravedlností, statečností a uměřeností. V prvé knize je pojednáno o povinnostech, které jsou důsledkem jmenovaných ctností, druhá kniha se týká povinnosti ve vztahu k pojmu prospěchu, třetí dokládá škodu, kterou způsobují duši nečestné činy.