Tuskulské hovory - Cicero, Marcus Tullius, 106 př. Kr.-43 př. Kr; Cato Censorius, Marcus Porcius, 234 př. Kr.-149 př. Kr; Laelius, Gaius, asi 190 př. Kr.-125 př. Kr (Svoboda, 1976)
Pro své nejznámější filozofické dílo, psané v letech 45-44, zvolil Cicero formu fiktivního dialogu mezi učitelem a žákem, kteří rozmlouvají o důležitých otázkách praktické životní filozofie. Vedle Tuskulských hovorů obsahuje svazek ještě drobnější spisy Cato starší o stáří a Laelius o přátelství, v němž hovoří o podstatě a ceně přátelství i o tom jak si přátelství udržet.
Přeloženo z latiny
Keywords: antická filozofie; ancient philosophy; dialogy; dialogues