Politika zadržování : staronová strategie proti světovému terorismu

Bushova doktrína vycházela z postoje formulovaného neokonzervativci po rozpadu bipolárního světa, kdy Spojené státy zůstaly jedinou supervelmocí. Praktická politika se vyznačovala pohrdáním mezinárodním právem, budováním globální hegemonie, podporou celosvětového rozšíření amerických hodnot, trestný...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Shapiro, Ian (Author)
Corporate Author: Univerzita Karlova
Format: Book
Language: Czech
Published: Praha : Karolinum, 2009
Edition: Vyd. 1.
Subjects:
ISBN: 9788024616698
Physical Description: 173 s. ; 21 cm

Cover

Table of contents

Description
Summary: Bushova doktrína vycházela z postoje formulovaného neokonzervativci po rozpadu bipolárního světa, kdy Spojené státy zůstaly jedinou supervelmocí. Praktická politika se vyznačovala pohrdáním mezinárodním právem, budováním globální hegemonie, podporou celosvětového rozšíření amerických hodnot, trestnými výpravami vůči odpůrcům. Ve srovnání s kontraproduktivní a nákladnou Bushovou politikou je podle Shapira mnohem účinnější i úspornější politika zadržování nepřítele. Místo nerealistického úsilí o ovládnutí nepřítele či stoprocentní vyloučení hrozeb nabízí doktrina zadržování permanentní zvládání nepřítele a minimalizaci hrozeb. Jedná se o střední cestu mezi snahou o usmíření a pokusy zničit nepřítele.
Studie se pokouší vytvořit alternativu vůči strategii americké národní bezpečnosti, kterou vyhlásila a prosazovala Bushova administrativa.
Bibliography: Obsahuje bibliografické odkazy a rejstřík
ISBN: 9788024616698