Národní literatura a komparatistika

Antologie představuje uvedené kontexty na poli bohemistických literárních studií a blízké okolní světové literatuře, jejím smyslem je poukázat na hlavní filozofické a interpretační otázky. Jednotlivé studie zkoumají kontexty komparativního myšlení, nahlíží středoevropskou literaturu jako součást stř...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Other Authors: Tureček, Dalibor, 1957- (Editor)
Format: Book
Language: Czech
Slovak
Published: Brno : Host, 2009
Edition: Vyd. 1.
Series: Teoretická knihovna
Subjects:
ISBN: 9788072943050
Physical Description: 280 s. ; 21 cm

Cover

Table of contents

Description
Summary: Antologie představuje uvedené kontexty na poli bohemistických literárních studií a blízké okolní světové literatuře, jejím smyslem je poukázat na hlavní filozofické a interpretační otázky. Jednotlivé studie zkoumají kontexty komparativního myšlení, nahlíží středoevropskou literaturu jako součást středoevropské kulturní paměti, odráží proměny ve funkčních modelech české literatury 19. století ovlivněné historickými souvislostmi. Druhá polovina studií je věnována teoriím komparatistiky ve smyslu typologického a genetického srovnání. Antologie reprezentuje praxí vyzkoušené metody, je souborem různorodých konceptů a podnětem pro budoucí uvažování. Výběrová bibliografie, jmenný rejstřík, cizojaz. resumé, autorské charakteristiky.
Studie v přítomné antologii se zabývají kontextem komparativního myšlení ve vztahu k národním literaturám, vycházejí ze vzájemného prolínání a střetávání obou modelů.
Bibliography: Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstřík
ISBN: 9788072943050