Dějiny filmových teorií - Aristarco, Guido, 1918-1996 (Orbis, 1968)
Přední italský filmový vědec a kritik charakterizuje svou knihu jako první pokus o nástin dějin filmových teorií a o jejich utřídění. Látku rozděluje do kapitol: Počátky (Canudo a Delluc. Richter, Dulacová a Moussinac), Odavantgardy k montáži (Dziga Vertov a Kulesov), Tříbení (Systemátoři) (Balázs a Pudovkin, Ejzenštejn a Arnheim), Popularizátoři (Spottiswoode, Rotha a Grierson), Italský přínos (Gerbi a Debendetti, Barbaro a Chiarini), Ostatní(Od Urbana Gada po dnešek). Krize jedné teorie a naléhavá potřeba revize
Přeloženo z italštiny
Keywords: filmová teorie; dějiny filmu; theory of film; history of film; monografie; monographs