Návštěva mezi obrazy : vyprávění o obrazech a umělcích a řada hravých etud pro obě oči - Ochrymčuk, Leonid, 1929-2005; Tichý, Josef, 1914-1993; Hadlač, Jiří, 1927-1991 (Státní pedagogické nakladatelství, 1973)
Přístupnou formou, která však vyžaduje čtenářovu aktivní účast, se autoři snaží pomoci mladým lidem proniknout do světa obrazů, učí je chápat výtvarná díla a rozumět jim. Vyprávění o životě a tvůrčí práci Václava Špály, AntonínaProcházky, Jana Zrzavého, Františka Tichého, Emila Filly, Josefa Čapka a dalších význačných malířů se v knížce střídají s úkoly, při nichž čtenáři cvičí svou vnímavost k barvě, linii a kompozici obrazu a získávají tak první nezbytnépředpoklady k chápání výtvarného díla
Keywords: obrazy; vnímání uměleckého díla; české malířství; paintings; perception of art; Czech painting; populárně-naučné publikace; publikace pro mládež; popular works; juvenile literature