Estetický zápisník : eseje o umění a přírodě - Šindelář, Dušan, 1927- (Nakladatelství československých výtvarných umělců, 1965)
Čtenářsky náročná a k zamyšlení nutící kniha estetických esejů o vztahu umění a přírody. Zachycením a promyšlením různých forem setkání člověka s uměním a přírodou usilují o postižení nových souvislostí, kterými je umění a estetično vřazeno v život.
Keywords: teorie umění; filozofie umění; estetika; umění; příroda; umělecké náměty; theory of art; philosophy of art; aesthetics; art; nature; artistic themes; eseje; essays