Technika a humanismus v západoněmeckém myšlení : o německé kritice techniky se zvláštním zřetelem k romantizujícím proudům - Šindelář, Jan (Academia, 1967)
Kritická analýza obecnějších filosofických, sociologických a dějinně filosofických koncepcí se omezuje na ty, jež pojednávají o situaci člověka, národa a lidstva ve věku techniky a pod jejím vlivem. Autor se zvláště zabývápojetímH. Freyera. Dospěl k závěru, že marxismus nemůže novoromantickou linii německého myšlení prostě zavrhnout jako politicky zkompromitovanou, ale že ji musí v přehodnocené a "zrušené" podobě zahrnout do své teorie.
Keywords: filozofie techniky -- Německá spolková republika; philosophy of technology -- Bundesrepublik Deutschland; studie; studies