Čtyři knihy o architektuře : v nichž se po krátkém pojednání o pěti řádech a o těch pokynech, které jsou při stavění nejnutnější, pojednává o soukromých domech, o cestách, o mostech, o náměstích, o xystech a o chrámech - Palladio, Andrea, 1508-1580 (Architektura (SNKLHU), 1958)
Dílo významného italského renesančního architekta, poprvé přeložené do češtiny, seznamuje s hlavními antickými stavbami, zejména římskými. Do svých výkladů o soukromých domech, o cestách, mostech, náměstích a chrámech uložil autor výsledky svého dlouhého studia i vlastní stavitelské praxe. Neomezuje se pouze na popis vnějšího vzhledu staveb, nýbrž věnuje pozornost i materiálovým a stavebně technickým předpokladům. Výklady jsou provázeny četnými nákresy, půdorysy a názornými kresbami