Dějiny umění v Československu : stavitelství, sochařství, malířství - Pavel, Jakub, 1903-1974 (Kotva, 1971)
Obsažný průvodce po uměleckém bohatství na území Československa prochází vývojem výtvarného projevu od raných dob románského slohu až po tvorbu spadající do současnosti. Autor zpravidla nejprve charakterizuje kulturní prostředí a potom vykládá v historické posloupnosti jednotlivá stylová období. Pokaždé na počátku provede jejich celkový rozbor, aby v následujícím textu mohl uvést přehled děl a jejich tvůrců, jejichž reprezentativní výběr je demonstrován početnými fotografiemi