Umění? : proč a k čemu? - Štech, V. V. 1885-1974 (Teorie a kritika, 1960)
Teoretické stati řeší poměr umění a společnosti, rozebírají otázky stavebnictví a architektury, vzniku a podstaty národního a lidového umění, sociální funkce sochařství a hodnotí výtvarné umění v 19. a 20. století