Smysl věcí : kapitoly z estetiky užitého umění a průmyslového výtvarnictví - Šindelář, Dušan, 1927- (Nakladatelství československých výtvarných umělců, 1963)
Kniha vychází ze stále rostoucího zájmu a zvýšených nároků široké veřejnosti na estetický vzhled výrobků. Z jejích čtyř kapitol, obohacených množstvím dokumentárních kreseb a fotografií, objasňuje první smysl věcí v lidském životě, druhá je věnována otázkám vztahu tvorby věcí k ekonomickým hodnotám, třetí hledá místo tvorby věcí v systému společenské práce a jmenovitě v systému kulturním a čtvrtá se snaží stanovit, v čem spočívá modernost, zvláštní rysy předmětů, které dnes vyrábíme.
Obsahuje bibliografii
Keywords: teorie umění; estetika; užité umění; užitkový design; dějiny umění; theory of art; aesthetics; applied arts; design for use; history of art; studie; studies