O stavbě uměleckého díla : výběr ze statí, teoretických úvah a studií - Èjzenštejn, Sergej Michajlovič, 1898-1948 (Otázky a názory, 1963)
Výbor ze statí, úvah a studií sovětského filmového režiséra a teoretika (1898-1948), jenž razil nové cesty filmové tvorby a teorie a svým filmem Křižník Poťomkin vytvořil dílo hodnot zcela výjimečných. Pojednávají o principu a metodě montáže, kterou filmu objevil, dále o zvukobarevných souvztažnostech, Chaplinovi, smíchu a komice a konečně o rovnoprávnosti složek uměleckého díla.