Joan Miró - Padrta, Jiří, 1929-1978 (Odeon, 1967)
Úvodní studie, doprovázející obrazovou část, charakterizuje jednotlivé vývojové etapy malíře, jehož dílo patří ke stěžejním hodnotám moderního umění. Sleduje určující prvky jeho tvorby, poznamenané řadou překvapujících proměn ve formě, výrazu i technice, od poetického kubismu přes surrealismus až k poválečné tvorbě vzácné jednoduchosti. Miróova umělecká invence se však neomezuje jen na malířství, ale uplatňuje se i v grafice, sochařství a keramice, zníž hlavně obě keramické stěny patří k význačným projevům monumentálního umění 20. století
Chronologické přehledy
Keywords: Miró, Joan, -- 1893-1983; studie; obrazové publikace; studies; pictorial works; 1893-1983; 20. století; výtvarní umělci -- Španělsko -- 20. století; moderní umění -- Španělsko -- 20. století; španělské malířství -- 20. století; španělské sochařství -- 20. století; španělské výtvarné umění -- 20. století; artists -- Spain -- 20th century; modern art -- Spain -- 20th century; Spanish painting -- 20th century; Spanish sculpture -- 20th century; Spanish art -- 20th century