Joan Miró - Padrta, Jiří, 1929-1978 (Současné světové umění, 1967)
Úvodní studie, doprovázející obrazovou část, charakterizuje jednotlivé vývojové etapy malíře, jehož dílo patří ke stěžejním hodnotám moderního umění. Sleduje určující prvky jeho tvorby, poznamenané řadou překvapujících proměn ve formě, výrazu i technice, od poetického kubismu přes surrealismus až k poválečné tvorbě vzácné jednoduchosti. Miróova umělecká invence se však neomezuje jen na malířství, ale uplatňuje se i v grafice, sochařství a keramice, zníž hlavně obě keramické stěny patří k význačným projevům monumentálního umění 20. století