Darwinismus ve 20. století - Mednikov, Boris Michajlovič, 1932-2001 (Pyramida, 1980)
Populárně vědecká knížka o osudech evoluční teorie ve 20. století seznamuje se základy Darwinova učení, s diskusemi o tomto učení a na objevech moderní biologie dokazuje jeho životnost. Zabývá se otázkami přírodního výběru jakohlavního činitele biologického vývoje, přechodem od neživé hmoty k živé, původem člověka, otázkami moderní genetiky, biochemie, molekulární genetiky, genetickým kódem apod.