Umění ve světle dějin : studie z metodologie dějin umění - Starzyński, Juliusz, 1906-1974 (Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1954)
Tři studie z oboru methodologie dějin umění (I. Umění jako jev společenský, II. z dějin buržoasního realismu, III. O vědeckém chápání dějin umění) vznikly z řady článků, napsaných a uveřejněných v Polsku v r. 1950, kdy probíhal hluboký ideologický přelom jak v polském umění, tak v bádání o umění. Autor vysvětluje vznik umění a jeho odlišnost od jiných projevů společenské činnosti, upozorňuje na stěžejní body boje o realismus v dějinách světového umění a ukazuje historické spojení boje o socialistický realismus s největším pokrokovým odkazem umění. Bohatý obrazový doprovod přináší reprodukce děl umění polského i světového. (Podle autorova dosl.)
Obsahuje rejstřík
Keywords: umění; umění a dějiny; umění a společnost; dějiny umění; art; art and history; art and society; history of art; studie; studies