Technická mechanika. II, 2. část - Šrejtr, Josef, 1901-1968 (Řada theoretické literatury, 1955)
Druhý díl knihy pojednává nejprve o rovinném pohybu bodu, neboť kinematické zákony tohoto pohybu jsou východiskem pro řešení pohybů jiných. Vyšetřuje dále pohyby soustavy dvou bodů, bodu a tělesa, obecný rovinný pohyb a rychlosti i zrychlení mechanismů. Probírá mechanismy trojčlenné, čtyřčlenné a složené s ozubenými koly. Věnuje pozornost pohybům a mechanismům prostorovým, diferenciálním ústrojím principu virtuální výkonnosti a použití kinematiky ve statice. Ke konci se zabývá kinematickým řešením geometrických úloh a navrhováním mechanismů s kinematického hlediska.