Technická mechanika. II, I. část - Šrejtr, Josef, 1901-1968 (Státní nakladatelství technické literatury, 1954)
První část druhého dílu technické mechaniky pojednává o základech kinematické geometrie tělesa, o kinematické theorii rovinných mechanismů, o převodových poměrech jednoduchých mechanismů, o nepravidelných válcových a rotačních plochách, s nimiž se ve strojnictví setkáváme a o ozubených kolech jako zvláštních případech trojčlenných mechanismů. Pojednání o mechanismech doplňuje příslušný oddíl autorovy "Statiky". Z provádění analysy mechanismů vyplývají podklady pro jejich navrhování (synthesu). Jednotlivé případy jsou řešeny počtářsky i graficky.
Keywords: mechanika; kinematika; mechanics; kinematics; učebnice vysokých škol; textbooks (higher)