Synthetická léčiva - Buděšínský, Zdeněk, 1913-1990; Protiva, Miroslav, 1921-1998 (Nakladatelství Československé akademie věd, 1954)
Látka spisu není rozvržena do kapitol podle chemického systému, nýbrž je uspořádána podle zásad farmakologických, a to z toho důvodu, aby čtenáři z řad chemiků, jimž je spis především určen, nabyli přehledu o farmakodynamickémpůsobení synthetických léčiv a tím i o jejich použití v therapii. Jsou uvedeny vztahy mezi farmakodynamickým účinkem a chemickou konstitucí a při volbě názvu látky autoři nepoužívají pouze chemických označení, ale i populárnějšíchnázvů preparátů. Při probírání jednotlivých sloučenin, jejich vlastností i přípravy, je dbáno vývojového i praktického hlediska
Keywords: syntetická léčiva; léčiva; synthetic pharmaceuticals; pharmaceuticals; příručky; handbooks, manuals, etc