Mechanika zemin a skalních hornin - Mencl, Vojtěch, 1907-2000 (Academia, 1966)
Stavebním inženýrům a inženýrským geologům určená kniha je psána tak, že její studium nepředpokládá, kromě základních znalostí z geologie a statiky, žádné zvláštní průpravy. Látka je rozdělena do dvou částí. První jedná o vlastnostech hornin, druhá o praktických úkolech. Ukazuje, že vývoj směřuje ke vzniku fyziky (i chemie) hornin. Ve snaze docílit změny hornin vystupují nové způsoby jejich ovlivňování a úprav. Přitom se objevují nové vztahy k mineralogii
Keywords: mechanika zemin; horniny; geotechnika; soil mechanics; rocks; geotechnics; příručky; handbooks, manuals, etc