Sociologie výchovy a školy - Havlík, Radomír, 1942-; Koťa, Jaroslav, 1948- (Portál, 2011)
Studie uvádí hlavní tematické okruhy sociologie výchovy: jak sociální kontext ovlivňuje výchovu a vzdělávání, průběh socializace jedince v různých životních etapách, rovnost přístupu ke vzdělávání, pohled na školu jako sociální organismus, aj. Výklad je doložen údaji z výzkumu českého školství a společnosti