Návrhy regulací v chemii a jiných oborech - Strejc, Vladimír, 1921- (Státní nakladatelství technické literatury, 1953)
Kniha pojednává o regulátorech pneumatických, hydraulických, elektrických i kombinovaných, o regulovaných zařízeních a o částech i funkcích všech těchto přístrojů. Popisuje zařízení i funkce měřících systémů, které přijímají změny regulované veličiny a vysílají je ústřednímu relé ve formě změn napětí, tlaku vzduchu, tlaku oleje nebo jiných změn, podle druhu regulačního systému. Zabývá se členy ústředního relé, druhy regulačních ventilů i jejich zařízením a membránovými, pístovými, solenoidovými, elektromagnetickými i elektromotorickými pohony. Konečně věnuje pozornost kontrole stability regulačních obvodů a rozboru frekvenčních charakteristik. V matematických statích do textu zařazených dospívá autor k diferenciální rovnici, která po integraci a úpravě přejde do tvaru, z něhož je přímo patrný člen zastupující vazbu integrační, proporcionální i derivační. Autor používá operátorového počtu zvláště Laplaceovy integrální transformace a ukazuje jak provádět počet tak, že odpadne zjišťování integračních konstant a partikulárních integrálů nehomogenní diferenciální rovnice. Třebaže kniha obrací zájem hlavně na procesy, které spadají do provozu chemického sektoru, je založena tak, aby posloužila i jiným oborům výroby
2700 výt.
Keywords: automatické řízení; regulační technika; průmyslová automatizace; chemický průmysl; automatic control; regulating technology; industrial automation; chemical industry; příručky; handbooks, manuals, etc