Výrobky z ropy, jejich vlastnosti a použití - Losikov, Boris Vital'jevič, 1910-1972; Lukaševič, Irina Pavlovna (Státní nakladatelství technické literatury, 1953)
Překlad sovětské učební pomůcky. Probírá zbožíznalství ropných výrobků s ohledem na dokonalé využití jejich vlastností v souvislosti s podmínkami za nichž se tohoto zboží používá, způsoby zpracování ropy jsou uvedeny stručně, zato však je podrobně pojednáno o palivech, mazacích olejích a konsistentních mazadlech. Konečné kapitoly jsou věnovány petroleji ke svícení a rozpouštědlům, naftenovým kyselinám, sulfokyselinám a jejich solím, kapalinám s mazacím a současně chladícím účinkem, parafinu, ozokeritu, ceresinu, vaselině, oxydovaným ropným výrobkům, produktům pyrolysy, sazím, ropnému koksu, živicím, míšení ropných výrobků a opravě jejich jakosti. Jako dodatek k VI. kapitole knihy napsal Ing. V. Slouka stať o různých výrobcích z ropy vyráběné v Československu
Obsahuje bibliografie a rejstřík
Keywords: ropa; ropné produkty; zbožíznalství; petroleum; petroleum products; commodity expertise; příručky; handbooks, manuals, etc