Aplikovaná dynamika plynů - Abramovič, Genrich Naumovič, 1911- (Technicko-vědecké vydavatelství, 1952)
V knize je popsána teorie a způsoby výpočtu základních veličin strojů a přístrojů založených na působení plynů s velkými rychlostmi proudění. Autor vysvětluje jevy při zabrzdění plynového proudu, jevy zhuštění, princip difuzoru při podzvukových i nadzvukových rychlostech letu a způsob měření rychlosti nadzvukových proudů plynů Pitotovou trubicí. Potom přechází k výkladu zrychlení proudícího plynu, výtokových dýz a obtokových jevů, adiabatického proudění plynů s třením v trubicích, přechodu podzvukového proudění v proudění nadzvukové a naopak a šíření detonace a hoření v plynech. Dále probírá aplikaci odvozené teorie na teorii výpočtů křídel a lopatek, obtékání profilů s přihlížením vlivu vazkosti na dynamiku plynů osových kompresorů a turbín a výpočty reakční síly ve spojení s proudovými a raketovými motory
Obsahuje rejstřík
Nad názvem: Vojenská technická akademie
Keywords: aeromechanika; plyny; dynamika; proudové motory; aeromechanics; gases; dynamics; jet engines; monografie; monographs