Základy fysiky. I., - Klimeš, Bohdan; Slavík, Josef Bartoloměj, 1900-1964 (Nakladatelství Československé akademie věd, 1961)
Stručný a jasný výklad dbá všech teoretických cílů vyučování se zvláštním zaměřením k technické fyzice. Obsahuje také partie, které se nepřednášejí a řadu početních příkladů k procvičení a prohloubení látky