Úvod do thermodynamiky - Leontovič, Michail Aleksandrovič, 1903-1981 (Technicko-vědecké vydavatelství, 1952)
Kniha vysvětluje základní pojmy a vztahy thermodynamiky, seznamuje s thermodynamikou kvasistatických dějů a rovnovážných stavů a pojednává o nerovnovážných stavech, podmínkách rovnováhy a jejich použití. Hlavní význam knihy je v závěrech při odvozování základní thermodynamické rovnice vratných dějů, které jsou důležité pro nejlepší methodické řešení některých konkretních fysikálních problémů. V tomto směru přináší kniha nové poznatky, jimiž se dosud nezabývala ani naše, ani jiná odborná literatura. (Pozn.: Statistická thermodynamika v tomto kurse není obsažena, bude následovat v 2. díle)
3850 výt.
Keywords: termodynamika; thermodynamics