Statistická termodynamika kapalin a kapalných směsí - Boublík, Tomáš, 1934-2013; Nezbeda, Ivo, 1944-; Hlavatý, Karel (Studie ČSAV, 1974)
V první kapitole je podán přehled statisticko-termodynamických vztahů vyjadřujících chování tekutin. V druhé kapitole jsou pomocí integrálních a integro-diferenciálních rovnic probrány postupy charakterizace jednosložkových soustav. Další dvě kapitoly obsahují poruchové metody pro jednosložkové a vícesložkové soustavy. V závěru je upozornění, že poruchové teorie jsou principiálně schopné vypočítat i termodynamické vlastnosti směsi obsahující jiné než kulovité molekuly, vadí však neznalost radiálních distribučních funkcí směsi s jinými tělesy než tuhými koulemi