Průmyslová revoluce : vývoj pojmu a koncepce - Purš, Jaroslav, 1922-1997 (Academia, 1973)
Základní práce o teoretických problémech průmyslové revoluce se zabývá historickosémantickým rozborem pojmu revoluce, průmyslu, řemesla, manufaktury, továrny, vysvětluje Marxovu a Engelsovu koncepci průmyslové revoluce a její další vývoj.Dále rozebírá marxistické i nemarxistické koncepce a podává kritiku teorie stadií ekonomického růstu, reprezentovanou W.W. Rostowem. Poslední část práce začleňuje problematiku průmyslové revoluce do komplexu revolucí moderní doby a objasňuje asymetrii, asynchronismus a fázový posun ve vývoji průmyslové revoluce v jednotlivých zemích
Anglické a ruské resumé
Keywords: průmyslová revoluce; industrial revolution; monografie; monographs