Delegování jako způsob manažerského myšlení - Cipro, Martin, 1968- (Grada Publishing, 2009)
Delegování je přenesení části pravomoci za svěřené odpovědnosti z manažera na podřízeného pracovníka. Pro celkový přístup k delegování je klíčová charakteristika odpovědnosti manažera, jeho sebereflexe a ochota (i odvaha) k případné změně způsobu vedení lidí. Cílem delegování je růst efektivity práce, zisk, stabilita, konkurenceschopnost a trvale udržitelný rozvoj firmy. Autor definuje nejčastější námitky manažerů ("Sám jsem nejefektivnější...", "Nejsou lidi...", "Lidi jsou líní...", "Raději vše po staru..." atd.) a nabízí možná řešení. Uvádí fáze procesu delegování (dívej se, pomáhej, pomáhám, dívám se) a obsáhle seznamuje s vlastní metodikou, která začíná odpovídajícím výběrem úkolu, stanovením cíle, termínů, zdrojů, rozsahu či kontroly. Důležitou součástí procesu je výběr vhodného pracovníka s odpovídajícími schopnostmi a motivací. Nechybí popis správného způsobu předávání, podpory i kontroly odpvědnosti. Závěrem je uvedeno pět případových studií pro ilustraci popsané metodiky.
Keywords: delegování pravomocí; management; delegation of powers; příručky; handbooks, manuals, etc