Sbírka příkladů z fysiky. Část 2, - Ginzburg, Vitalij Lazarevič, 1916-2009 (Nakladatelství Československé akademie věd, 1953)
Druhý díl sbírky se od publikací téhož druhu liší hlavně tím, že obsahuje kromě běžných příkladů z optiky a molekulární i atomové fysiky také úlohy, v nichž vystupuje vlnový charakter částic a kvantový charakter světla. Jsou zde úlohy, které se týkají toku mesonů kosmického záření, urychlovačů elektricky nabitých částic Geiger-Müllerových počítačů, Wilsonovy mlžné komory, a tak zvaných hvězd ve fotografické emulsi, které charakterisují rozpad atomového jádra. Jiné příklady se zase vztahují na moderní lineární urychlovače (jako je urychlovač s postupnou vlnou), nebo určují vazební energii atomových jader, nebo jsou vybrány z oboru přirozené i umělé radioaktivity a stavby atomu, spekter optických i roentgenových a z nauky o momentech elektrických dipolů molekul. Také se zde uplatňují znalosti o stupních volnosti pro pohyb postupný, otáčivý a kmitavý v molekulární a atomové fysice, jakož i kvantové a statistické úvahy s tím souvisící.
1-3300 výt.
Řešení od str. 128
Keywords: optika; molekulární fyzika; atomová fyzika; matematické výpočty; sbírky úloh