Základy cukrovarnictví. 1. díl, - Drachovská-Šimanová, Miroslava, 1918-1961; Šandera, Karel, 1903-1959; Stehlík, Václav, 1891-1982 (SNTL, 1955)
První díl učebnice se zabývá pěstováním řepného semena a řepy, ochranou a hygienou cukrovky a věnuje pozornost cukrovce mezi sklizní a zpracováním. Je probrána cukrovarnické chemie, jsou vysvětleny základní fysikálně chemické a základní analytické pojmy a posléze je uveden návrh normy pro cukrovku.
Keywords: cukrovarnictví; řepa cukrová; pěstování polních rostlin; sklizeň zemědělských plodin; zpracování zemědělských produktů; sugar industry; sugar beet; field crops cultivation; harvesting of crops; agricultural products processing; učebnice vysokých škol; textbooks (higher)