Technologie kůže - Černov, Nikolaj Vladimirovič (Státní nakladatelství technické literatury, 1955)
První díl pojednává o struktuře, druzích a chemickém složení surové kůže, popisuje vlastnosti usní, zabývá se jakostí hotových usní a popisem koželužské výroby. Druhý díl se zabývá vyčiněním kůže na useň pomocí minerálních činiv. Probírá tato činiva a zabývá se dále mazadly, činěním tukem a extrakty rostlinných třísliv a věnuje pozornost složitým organickým činicim látkám. Pojednává o kombinovaném činění, o barvivech, pojidlech, o pracích v úpravně, o úpravě podřadných usní a štípenek a o předpisech pro výrobu usní
Z technických důvodů vydáno ve 2 sv.
Ve 2. svazku uvedeni překladatelé: Antonín Beneš, Zdeněk Kotásek, František Veselý pod vedením Liboslava Masnera
Přeloženo z ruštiny
Keywords: koželužství; kůže (materiál); usně; činění kůží; holiny (kůže); odvápňování; tannery; leather; hides and skins; tanning; pelts; deliming; mokrá dílna; námok; loužení; moření holiny; učebnice vysokých škol; textbooks (higher)