Etymologický slovník slovanských jazyků : slova gramatická a zájmena. Sv. 1, - Kopečný, František, 1909-1990 (Academia, 1973)
Přes daný název jsou cíle slovníku i slavisticky srovnávací. Před etymologickým výkladem předchází důkladnější rozbor lexikologický, rozbor srovnávací i porovnávací, tj. rozbory nezbytné pro badatelskou praxi. Prvnísvazek slovníku, první ze dvou počátečních, které mají zachytit tzv. "okrajová" slova, tj. slova gramatická a zájmena, zahrnuje v prvé části všechny předložky kromě složených předložkových výrazů a ve druhé části koncovépartikule(část II - a). Autorsky je tento první svazek dílem Fr. Kopečného, přičemž i další svazky budou individuálně autorské.