Úvod do molekulové a atomové fysiky - Horák, Zdeněk, 1898-1987 (Státní nakladatelství technické literatury, 1955)
Vysokoškolská učebnice probírá molekulovou fysiku v klasickém podání, to jest kinetickou theorii plynů a thermodynamiku včetně mechaniky statastické a třetí hlavní věty thermodynamické. Podává i základy Einsteinovy theorie relativnosti a poučuje i o optice elektronové a iontové. Autor se zabývá elektromagnetickým zářením a jeho kvantovou theorií, modelovou theorií atomovou a vlnovou mechanikou i její aplikací ve fysice atomů a molekul. Kapitola o kvantové fysice pevných látek zahrnuje fysikální statistiku, strukturu různých skupenství a kvantovou theorii krystalů. Poslední kapitola pojednává o atomových jádrech a jeho reakcích a o atomové energii a podává popis zařízení k jejímu uvolnění a využití.
2500 výt.
Věcný rejstřík
Keywords: molekulární fyzika; kvantová fyzika; učebnice vysokých škol