Statika - Dašek, Václav, 1887-1970 (ČSAV, 1955)
Vysokoškolská učebnice se zabývá v úvodní části pojmy prostoru, pohybu, hmoty a síly, zákonem o akci a reakci, skaláry a vektory i jinými základními úvahami a připojuje historické poznámky. Dále jsou probrány soustavy sil v rovině a v prostoru, statika hmotného bodu, tuhé desky a tuhého tělesa, těžiště rovinných obrazců a těles, momenty setrvačnosti a momenty deviační, nosníky přímé a lomené, rovinné soustavy složené a prutové a vláknové polygony i řetězovky. Zvláštní kapitola je věnována principu virtuálných prací i jeho použití a v poslední kapitole je pojednáno o tření.
4200 výt.
Keywords: statika; Obecná mechanika. Mechanika pevných a tuhých těles