Organisace Spojených národů : vznik a ustavení (Orbis, 1950)
Dokumenty vývoje mezinárodních vztahů za 2. války mezi spojenci - 5 velmocemi - vedoucími válku proti fašistickým státům. Je tu text Deklarace Spoj. národů z 1.1.1942, znění Atlantické charty, průběh a komuniké moskevské,teheránské,krymské a postupimské konference, doslovné znění Charty OSN i texty dohod o Mezinár. organisaci práce, o brettonwoodských opatřeních finančních a o výchovné organisaci UNESCO. Ze všech těchto dokumentů vynikne významná úloha sovětské politiky a sovětské diplomacie v boji o udržení míru před vypuknutím války a nesmírná zásluha sovětského lidu v boji s nacismem.
Keywords: mezinárodní smlouvy; mezinárodní vztahy; dokumenty