Mechanika. I, - Matěna, Antonín; Salaba, Stanislav (Řada strojírenské literatury, 1977)
Probírá soustavy těles, sílu, soustavu sil v rovině i v prostoru, těžiště čar, ploch a těles, stabilitu, prutové soustavy, dále jednoduché mechanismy, pasivní odpory, jednoduché mechanismy s pasivními odpory, mechanickou účinnost a samosvornost.