Oligosacharidy - Staněk, Jaroslav, 1919-2003; Pacák, Josef, 1927-2010; Černý, Miloslav, 1929- (Práce ČSAV. Sekce chemická, 1962)
Pokračování monografie "Monosacharidy", stejně uspořádané a obsahující údaje o bouřlivě se vyvíjející chemii oligosacharidů až do poloviny r. 1960. Kniha je unikátním dílem ve světové literatuře a je určena chemikům, biologům, lékařům a potravinářům.