Přehled teorií osobnosti - Drapela, Victor J., 1922-2013 (Portál, 2008)
Reprezentativní výběr třinácti nejvlivnějších teorií osobnosti v psychologii s důrazem na životní dráhy jejich autorů (S. Freud, C. G. Jung, A. Adler, K. Horneyová, H. S. Sullivan, E. Fromm, E. H. Erikson, J. Dollard, N. E. Miller, R. B. Cattell, K. Lewin, G. W. Allport, C. R. Rogers, A. H. Maslow, V. E. Frankl). Učebnice je určena studentům pedagogiky, psychologie, sociologie. sociální práce i odborníkům v praxi. Zaujme však každého, kdo chce porozumět mnoha často rozdílným výkladům lidského chování a dynamickým procesům, které působí v lidské osobnosti
Keywords: 19.-20. století; teorie osobnosti -- 19.-20.století; psychologie osobnosti; personality theory -- 19th-20th centuries; psychology of personality; učebnice vysokých škol; textbooks (higher)