Racionální termodynamika chemicky reagujících směsí - Samohýl, Ivan, 1936- (Academia, 1982)
Kniha je věnována aplikacím racionální termodynamiky na případy důležité v chemii, zvláště pak termodynamickým a transportním procesům. První kapitola probírá hlavní představy racionální termodynamiky a srovnává ji sklasickými postupy. Druhá a třetí kapitola přinášejí podrobný výklad racionální termodynamiky na materiálovém modelu "neprostého materiálu diferenciálního typu bez teplotní paměti" a jeho směsích, které zahrnují tekutiny (tj.plyny a kapaliny)a jejich směsi obvykle v chemii studované. Poslední kapitola ukazuje výsledky klasické termochemie, nevratné termodynamiky a další aplikace.